Community Engaged Learning (2024)

Community Engaged Learning (CEL) bij de Universiteit Utrecht is onderwijs waarin studenten, docenten en externe partners samenwerken aan gedeelde maatschappelijke vraagstukken. We bouwen aan gelijkwaardige relaties waarin we duurzaam samenwerken. Zo ontstaan nieuwe inzichten voor complexe problemen en leiden we studenten op tot maatschappelijk betrokken burgers en professionals.De UU streeft ernaar dat maatschappelijke betrokkenheid van studenten verankerd is in alle opleidingen.

Op deze pagina

Op deze pagina lees je meer over wat CEL is, wat kenmerkend is voor CEL aan de Universiteit Utrecht en de ambitie van de UU met deze vorm van onderwijs.

Medewerker of docent?

Ben je medewerker of docent aan de Universiteit Utrecht, kijk dan op intranet voor meer informatie, handvatten en ondersteuning voor het ontwikkelen van CEL-onderwijs.

Informatie voor docenten (login via intranet)

Community Engaged Learning aan de UU

Ambitie: CEL is onderdeel van het curriculum

De UU streeft ernaar om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten te verankeren in elke opleiding. CEL wordt gestimuleerd en ondersteund als onderwijsvorm om invulling te geven aan deze doelstelling. Het programma CEL is opgericht om de ontwikkeling van CEL onderwijs te faciliteren, onder andere via subsidies en trainingen voor docenten. Op het UU-intranet kunnen docenten alle informatie vinden over de beschikbare ondersteuning.

In alle faculteiten

Bij de UU geloven we dat CEL op veel verschillende manier ontwikkeld en toegepast kan worden., waarmee het ook inzetbaar is in de meer exacte wetenschappen. Met onze werkwijze stimuleren we de ontwikkeling en inbedding van CEL-cursussen in alle faculteiten: van Geesteswetenschappen tot Bètawetenschappen en alles daartussen in. Elke faculteit heeft een specifieke CEL-ambassadeur als aanjager van deze ontwikkeling.

Minimale componenten

Wat betekent het om Community Engaged Learning 'te doen'? Community Engaged Learning activiteiten worden vaak niet in één keer opgebouwd en het kan enige tijd duren om ze te ontwikkelen. Aan de Universiteit Utrecht is er een (minimale) definitie die deelnemers na verloop van tijd kunnen verdiepen.

Minimale componenten die een activiteit CEL maken zijn:

  • De betrokkenheid van ten minste één externe partner buiten de grenzen van het hoger onderwijs
  • Directe interactie tussen die partner(s) en zowel studenten als docenten
  • Een focus op maatschappelijke vraagstukken van gemeenschappelijk belang, inclusief aandacht voor de systemische aspecten van dat vraagstuk
  • Reflectie van studenten. Deze reflectie verbindt persoonlijke ervaring met die van andere betrokkenen. In CEL is dit ontdekkingsprocesminstens zo belangrijk als het geleverdeproduct.

Streven naar wederkerige en langdurige relaties

Het streven naar wederkerige samenwerkingen en een gelijkwaardige relatie, waarin de bijdragen (kennis, ervaringen, etc.) van alle betrokkenen als even waardevol wordt gezien, is een belangrijk kenmerk van CEL. Daarnaast wil de UU langdurige relaties opbouwen met haar externe partners, zodat onderling vertrouwen kan groeien en de samenwerking na verloop van tijd verder verdiept kan worden.

Diverse partners

CEL kan verschillende ‘communities’ buiten de universiteit betrekken, afhankelijk van het specifieke publieke goed dat wordt nagestreefd:

  • Minder bedeelde of achtergestelde groepen, met ook mogelijke belangenbehartiging voor hen
  • Gemeenschappen gecentreerd rond een specifieke plek (buurten, straten, enz.)
  • Professionele organisaties (zoals NGO's, overheidsinstellingen) die op zoek zijn naar inzichten om hun eigen maatschappelijke missie beter te begrijpen
  • (Commerciële) onderzoeksinstituten waarbij gezamenlijke (ethische) reflectie en het streven naar een publiek goed de belangrijkste doelen zijn

Onderzoek naar Community Engaged Learning

Binnen de UU wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van CEL. Vragen die hierin centraal staan zijn bijvoorbeeld ‘Hoe draagt CEL bij aan de missie van de universiteit?’, ‘Wat is de meerwaarde van CEL voor alle betrokkenen?’ en ‘Hoe zet je duurzame relaties op met externe partners?’.

  • James Kennedyheeft als universiteitshoogleraar een specifieke leeropdracht op het gebied van Community Engaged Learning. Bekijk ook zijn oratie‘Back to the Sixties? Community Engaged Learning en de toekomst van de Universiteit.’
  • De leerstoel vanJorg Huijdingheet Community engagement in higher education, en is gericht op het versterken van de driehoek tussen onderwijs, onderzoek en maatschappij. Jorg Huijding is ook de CEL-ambassadeurs voor de Faculteit Sociale Wetenschappen. Lees hier zijn oratie en een artikel daarover in Science Guide.
  • Gerda Andringadraagt via haar leerstoel Community Engaged Learning in Health and Care bij aan onderzoek naar onderwijsinnovatie in met name het medisch onderwijs. Gerda Andringa is ook CEL-ambassadeur voor het University College Roosevelt.

Daarnaast is in opdracht van het programma CEL een UU-breed onderzoek gestart om zicht te krijgen op de diversiteit aan CEL-onderwijs binnen de UU, en wat het leerpotentieel is van CEL voor alle betrokkenen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding vanSanne Akkerman,Mayke VereijkenenJeroen Vermeulen.

Voorbeelden en ervaringen

  • Community Engaged Learning (1)

    'Ik voelde me door dit maatschappelijke project verbonden met anderen'

    University College Roosevelt (UCR) biedt studenten in een aantal cursussen Community Engaged Learning (CEL) aan.

  • Community Engaged Learning (2)

    ‘Ik wil bijdragen aan maatschappelijk bewustzijn binnen natuurkunde’

    Maatschappelijke betrokkenheid creëren bij een exacte wetenschap, is dat niet lastig? Niet volgens Elisa Chisari, universitair docent aan het Instituut voor Theoretische Fysica.

  • Community Engaged Learning (3)

    'Een effectieve en leuke manier om meer van elkaars achtergrond te begrijpen'

    Amerikaanse uitwisselingsstudenten Meher en Uma lazen voor hun UCU-cursus poëzie en songteksten voor aan Utrechtse asielzoekers en statushouders. Het leverde ze ontmoetingen op om nooit te vergeten.

  • Community Engaged Learning (4)

    'Ik kon nu in de praktijk toetsen, wat ik op de universiteit heb geleerd'

    In deze video vertellen studenten van de bachelor Sociale geografie en planologie over samenwerken met maatschappelijke partners in de stad.

  • Community Engaged Learning (5)

    'Een frisse blik van jonge honden is zeer welkom'

    Voor Luuk Wingerden was samenwerken in de cursus Living Lab Overvecht een uitgelezen kans om verbinding met de wijk te maken en om studenten te betrekken bij zijn organisatie.

  • 'Het was zo verfrissend om uit de boeken te kruipen

    Inhoudelijk vond ze haar studie interessant, maar Eliza Hobo miste de aansluiting met de echte wereld. Ze zocht en vond meer praktijkgerichte cursussen.

  • Community Engaged Learning (7)

    'CEL heeft mijn horizon verbreed'

    Geschiedenisdocenten Marijke Huisman en Jocelyn Ballentyne vinden dat de relatie tussen onderwijs en de samenleving niet altijd expliciet genoeg is. CEL is volgens hen een goed instrument om dat te verbeteren.

  • Community Engaged Learning (8)

    'Ze stonden echt open voor mijn ideeën'

    Dat het best spannend kan zijn om uit de collegebanken te komen en je kennis en ervaring toe te passen in een professionele organisatie, vertellen deze twee GW-studenten.

  • Community Engaged Learning (9)

    'Dit is een mooie kans om te laten zien hoe divers ons vak is'

    CEL effectief inbedden in het onderwijs? Kies voor een specifiek thema en ga dan op zoek naar externe partners, adviseren deze twee docenten.

  • Community Engaged Learning (10)

    'Ook als docent moet je leren je flexibel op te stellen'

    CEL is sinds 2021 een vast onderdeel bij de bachelor Sociale geografie en planologie. Studenten hebben hier echt baat bij, aldus de docent en onderwijsdirecteur.

  • Community Engaged Learning (11)

    'Het geeft je inzichten die je alleen nooit zou krijgen'

    Naast praktijkervaring en maatschappelijke impact laat CEL studenten kennismaken met interdisciplinaire samenwerking tussen de studenten. In deze video vertellen studenten over deze nieuwe en leerzame ervaring.

Studenten vliegen het vraagstuk op een andere manier aan, waardoor je de best of both worlds hebt.

Contact en samenwerken

Programmateam

Het programmateam Community Engaged Learning bestaat uit James Kennedy (voorzitter, dean), Kim Zunderdorp (programmamanager) en Roos van Lin (programmasecretaris). Voor vragen over CEL aan de UU kan je contact opnemen met Roos van Lin.

Ambassadeurs

  • Bètawetenschappen: Anneke van Houwelingen
  • Diergeneeskunde: Rebecca Nordquist
  • Geesteswetenschappen: Christianne Smit
  • Geneeskunde: Roos de Jonge
  • Geowetenschappen: Irina van Aalst
  • Recht, Economie, Bestuur en Organisatie: Lorena Sosa
  • Sociale Wetenschappen: Jorg Huijding
  • University College Roosevelt: Gerda Andringa
  • University College Utrecht: Markha Valenta

Samenwerken met de UU

Als bedrijf of maatschappelijke organisatie is het mogelijk om een vraagstuk uit te zetten bij docenten en studenten van de Universiteit Utrecht. Hiervoor neem je contact op met U-Collaborate in Education.

  • Community Engaged Learning Nieuws

    • Internationale conferentie over inter- en transdisciplinariteit: call for contributions staat open

      Nieuws

    • Tweede leergang Community Engaged Learning: inschrijving open voor docenten

      Nieuws

    • Leergang Community Engaged Learning: inschrijving open voor docenten

      Nieuws

    • Community Engaged Learning Event luidt nieuwe fase in

      Nieuws

    • Oratie James Kennedy

      Nieuws

    RSS
Community Engaged Learning (2024)
Top Articles
Pizza in Amsterdam: My 5 Favourite Pizzerias
11X BEST PIZZA IN AMSTERDAM - Wander-Lust
Access-A-Ride – ACCESS NYC
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Falgout Funeral Home Obituaries Houma
La connexion à Mon Compte
Naturalization Ceremonies Can I Pick Up Citizenship Certificate Before Ceremony
B67 Bus Time
Catsweb Tx State
Tripadvisor Near Me
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
อพาร์ทเมนต์ 2 ห้องนอนในเกาะโคเปนเฮเกน
Walthampatch
Belly Dump Trailers For Sale On Craigslist
Alexandria Van Starrenburg
fort smith farm & garden - craigslist
Slope Tyrones Unblocked Games
Paradise leaked: An analysis of offshore data leaks
Idaho Harvest Statistics
O'Reilly Auto Parts - Mathis, TX - Nextdoor
Gina Wilson All Things Algebra Unit 2 Homework 8
Www.paystubportal.com/7-11 Login
How to Watch Every NFL Football Game on a Streaming Service
kvoa.com | News 4 Tucson
Student Portal Stvt
Wood Chipper Rental Menards
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
Coindraw App
Marlene2995 Pagina Azul
Login.castlebranch.com
Orange Park Dog Racing Results
Paradise Point Animal Hospital With Veterinarians On-The-Go
Darktide Terrifying Barrage
Sinai Sdn 2023
United E Gift Card
Craigslist Dallastx
Flixtor Nu Not Working
Minecraft Jar Google Drive
Litter-Robot 3 Pinch Contact & DFI Kit
Unifi Vlan Only Network
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Reading Cinemas Town Square
Check From Po Box 1111 Charlotte Nc 28201
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Sofia With An F Mugshot
Coroner Photos Timothy Treadwell
Walmart Careers Stocker
The Blackening Showtimes Near Ncg Cinema - Grand Blanc Trillium
Wpne Tv Schedule
Tommy Gold Lpsg
Otter Bustr
Kenmore Coldspot Model 106 Light Bulb Replacement
Jesus Calling Oct 6
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5744

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.