Onderzoek naar de betekenis van Agapetos in het Grieks (2024)

Inhoudsopgave

ag-ap-ay-tos'

Delen van spraak: Bijvoeglijk naamwoord

Agapetos-definitie

NAS-woordgebruik – Totaal: 61

  1. geliefd, gewaardeerd, dierbaar, favoriet, liefde waard

Wat is de Bijbelse betekenis van het Griekse woord Agapetos?

In de context van de Bijbel is het Griekse woord ‘Agapetos’ van groot belang. Deze term, die zich in het Engels vertaalt naar ‘geliefd’ of ‘innig geliefd’, komt vaak in het Nieuwe Testament voor om een ​​diep gevoel van genegenheid, genegenheid en waarde over te brengen. De term is afgeleid van het grondwoord ‘agape’, dat verwijst naar de hoogste vorm van liefde: onvoorwaardelijke, opofferende liefde die het beste voor anderen zoekt.

Wanneer de term ‘Agapetos’ in de Bijbel wordt gebruikt, duidt dit doorgaans op een hechte, intieme relatie die wordt gekenmerkt door liefde en toewijding. Het wordt vaak door bijbelschrijvers gebruikt om gelovigen in Christus aan te spreken, waarbij de nadruk wordt gelegd op de diepe liefde die God heeft voor Zijn volk en de wederkerige liefde die gelovigen geroepen zijn te hebben jegens God en elkaar.

Een van de belangrijkste toepassingen van de term ‘Agapetos’ is te vinden in de brieven van de apostel Paulus. In zijn brieven spreekt Paulus zijn medechristenen vaak aan met ‘Agapetos’, waarbij hij de diepe band van liefde en gemeenschap benadrukt die gelovigen delen als leden van het lichaam van Christus. In zijn brief aan de Filippenzen schrijft Paulus bijvoorbeeld: “Daarom, mijn broeders en zusters, u van wie ik houd en naar wie ik verlang, mijn vreugde en kroon, blijf op deze wijze standvastig in de Heer, dierbare vrienden” (Filippenzen 4: 1).

De term “Agapetos” dient als een herinnering aan de diepe liefde die God heeft voor Zijn volk en het soort liefde dat gelovigen worden aangemoedigd om jegens elkaar te tonen. Het benadrukt het belang van het cultiveren van relaties die worden gekenmerkt door onzelfzuchtige liefde, mededogen en eenheid – waarden die centraal staan ​​in het christelijk geloof.

Hoe wordt Agapetos in het Nieuwe Testament gebruikt?

Agapetos is een belangrijke term die overal in het Nieuwe Testament voorkomt en een grote diepgang en rijkdom aan betekenis heeft. In de Griekse taal vertaalt 'Agapetos' (ἀγαπητός) zich naar 'geliefd' of 'innig geliefd'. Deze term wordt gebruikt om diepe genegenheid, genegenheid en intimiteit uit te drukken, vooral in de context van de relatie tussen God en Zijn volk.

Het woord 'Agapetos' komt veelvuldig voor in het Nieuwe Testament, voornamelijk in de brieven van de apostel Paulus. In deze brieven spreekt Paulus zijn medegelovigen vaak aan met 'Agapetos', waarmee hij de diepe liefde en zorg benadrukt die hij voor hen koestert als individuen die door God worden gekoesterd. In zijn brief aan de Romeinen (Romeinen 1:7) verwijst Paulus bijvoorbeeld naar de ontvangers van zijn brief als ‘geliefden van God, geroepen om heiligen te zijn’.

Bovendien wordt de term 'Agapetos' ook gebruikt om Jezus Christus in het Nieuwe Testament te beschrijven. In de Evangeliën en brieven wordt Jezus de 'geliefde Zoon' van God genoemd, waarmee Zijn bijzondere en unieke relatie met de Vader wordt benadrukt. Bij de Transfiguratie verklaart God bijvoorbeeld: “Dit is mijn geliefde Zoon, over wie ik zeer tevreden ben; luister naar hem” (Matteüs 17:5).

In de context van de Bijbel brengt 'Agapetos' niet slechts een oppervlakkige of vluchtige liefde over, maar een diepe, opofferende en blijvende liefde. Het duidt op een liefde die geworteld is in God Zelf, die de ultieme bron van liefde is. Dit woord herinnert gelovigen aan hun identiteit als geliefde kinderen van God, geroepen om elkaar lief te hebben met dezelfde onbaatzuchtige en onvoorwaardelijke liefde die God hen heeft getoond.

Wie worden in de Bijbel beschreven als Agapetos?

In de Bijbel is de term ‘Agapetos’ een Grieks woord dat wordt gebruikt om personen te beschrijven die geliefd, dierbaar of gekoesterd zijn. Het is een term die diepe genegenheid en intieme verbondenheid uitdrukt. In de context van de Bijbel wordt Agapetos vaak door bijbelschrijvers gebruikt om te verwijzen naar specifieke groepen mensen of individuen die een speciale plaats innemen in het hart van God of in de gemeenschap van gelovigen.

Een opmerkelijk gebruik van de term Agapetos is te vinden in de nieuwtestamentische brieven die door de apostel Paulus zijn geschreven. In zijn brieven aan de vroege christelijke gemeenschappen spreekt Paulus zijn geloofsgenoten vaak aan als Agapetos, waarbij hij de nadruk legt op de liefde en zorg die hij voor hen heeft, en op de liefde die ze voor elkaar zouden moeten hebben. In zijn brief aan de Filippenzen schrijft Paulus bijvoorbeeld: ‘Daarom, mijn dierbare vrienden (Agapetos), zoals jullie altijd gehoorzaam zijn geweest – niet alleen in mijn aanwezigheid, maar nu nog veel meer in mijn afwezigheid – ga door met het uitwerken van jullie verlossing met angst. en beven” (Filippenzen 2:12).

Deze uiting van genegenheid beperkt zich niet alleen tot de brieven van Paulus. In het boek Kolossenzen verwijst Paulus naar medegelovigen als Agapetos, waarmee hij de diepe band en liefde benadrukt die binnen de christelijke gemeenschap bestaat. Hij schrijft: ‘Tychicus, onze dierbare broeder en trouwe dienaar in de Heer, zal je alles vertellen, zodat ook jij weet hoe het met ons gaat en dat hij je hart kan bemoedigen. Hij komt met Onesimus, onze trouwe en dierbare broeder, die een van jullie is. Ze zullen je alles vertellen wat hier gebeurt” (Kolossenzen 4:7-9).

Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat het Griekse woord “agapetos” een belangrijke en diepgaande betekenis heeft in de context van de Bijbel. Vaak vertaald als ‘geliefd’ of ‘innig geliefd’, gaat het verder dan louter genegenheid en duidt het op een diepe en opofferende liefde. Het begrijpen van de diepgang van deze term verrijkt ons begrip van de liefde die God heeft voor de mensheid en de liefde die gelovigen geroepen zijn voor elkaar te hebben. Door de oorsprong en implicaties van ‘agapetos’ te onderzoeken, krijgen we inzicht in de essentie van christelijke liefde en de centrale boodschap van het evangelie. Het omarmen van dit concept kan ons inspireren om te streven naar een onzelfzuchtige en onvoorwaardelijke liefde die het hart van God weerspiegelt.

Onderzoek naar de betekenis van Agapetos in het Grieks (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6164

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.